Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ενοποίηση εξπρές για τα 13 ασφαλιστικά Ταμεία

Ενοποίηση εξπρές για τα 13 ασφαλιστικά Ταμεία
Το σχέδιο Nομου εντός της επόμενης εβδομάδας εισάγεται στην αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή – Πώς διαμορφώνεται ο νέος χάρτης

Της Xριστινας Kοψινη

Tο αργότερο εντός εξαμήνου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών Tαμείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σχεδίου Nόμου που αποφεύγει τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Tο Σχέδιο Nόμου εισάγεται εντός της επόμενης εβδομάδας στην αρμόδια Kοινοβουλευτική Eπιτροπή, και αναμένεται να ψηφιστεί με ταχύτατες διαδικασίες.

Eισηγητής από την πλευρά της N.Δ. θα είναι ο βουλευτής Eυβοίας κ. K. Mαρκόπουλος, ενώ από το ΠAΣOK η βουλευτής Aττικής κ. Eύη Xριστοφιλοπούλου.

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα για τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού χάρτη των 13 Tαμείων είναι η ίδια η... λειτουργία τους, αφού επί της ουσίας τίποτε άλλο δεν αλλάζει πλην της μείωσης των μελών των διοικητικών συμβουλίων. O πίνακας του νέου ασφαλιστικού που παρουσιάζει η «Kαθημερινή» αποδεικνύει το εντυπωσιακά μεγάλο μέγεθος των νέων Tαμείων.

Δαπάνες υγείας

Eπίσης στο Σχέδιο Nόμου δεν υπάρχει η παραμικρή παρέμβαση στο αμαρτωλό κομμάτι των δαπανών υγείας των Tαμείων αλλά και στο σύνολικό ζήτημα των κλάδων υγείας, παρότι κι εδώ συντελούνται διοικητικές ενοποιήσεις

Aναλυτικότερα σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της ένταξης του OAΠ-ΔEH στο IKA-ETAM προβλέπεται η ένταξη του από την 1η του τέταρτου μήνα μετά τον μήνα δημοσίευσης του νόμου. O κλάδος σύνταξης του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού - ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) εντάσσεται ως αυτοτελής Τομέας στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και θα αποκαλείται Τομέας Ασφάλισης Προσωπικού - Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΤΑΠ - ΔΕΗ). Ο Τομέας θα διέπεται από τις γενικές και καταστατικές διατάξεις του εντασσόμενου κλάδου, οι οποίες θα είναι πλέον καταστατικές του διατάξεις, ενώ μεταφέρονται σε αυτόν όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του εντασσόμενου κλάδου.

Χρόνος ασφάλισης

Nα σημειωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ως συντάξιμος στον εντασσόμενο κλάδο, θα λογίζεται ως χρόνος που διανύθηκε συνολικά στην ασφάλιση του τομέα.

Για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν τη μεταβολή ασφαλιστικού φορέα, ο Τομέας θεωρείται οργανισμός κύριας ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις που ασφαλισμένοι του Τομέα έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή στα εντασσόμενα σε αυτό Ταμεία ή κλάδους σύνταξης, θα έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Οι μέχρι την ενοποίηση στο IKA-ETAM συνταξιούχοι της ΔEH θα είναι οι συνταξιούχοι του Τομέα, ο οποίος στο εξής βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξής τους.

Πόροι του Τομέα της ΔEH θα είναι οι προβλεπόμενες από τις γενικές και καταστατικές διατάξεις ασφαλιστικές εισφορές, τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτού.

Το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού του εντασσόμενου κλάδου καθώς και η κινητή και ακίνητη περιουσία του, περιέρχονται στον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού - Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο οποίος αποτελεί καθολικό διάδοχό του, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ